Tuesday, March 4, 2008

Tartlased on hädas linna ja maakonna liinide integreerimisega

Tartust Tallinnasse sõites (autoga loomulikult, sest bussiga oleks teel ära lõpnud) juhtusin kuulma mingit saadet, ilmselt olid need lihtsalt uudised, kus küündimatud soss-seppmeistrid sonisid midagi ühistranspordi kallinemisest Tartu linnas - ehk as koobas (GoBus) soovib tõsta piletihinda.
See polegi oluline, et kas ja kuipalju see pilet, oluline on see, et ei suudeta integreerida maakonnaliine ja linnaliine, ehk õigemini nende poolt teenindatavat piirkonda. Margus Hanson väitis, et kui linnaliini pikendada 2km võrra, tuleb kohselt täiendada olemasolevat veeremit ja see otse loomulikult suurendab kulutusi. Tõpeoolest, kui inimene on suuteline majandama kosmoses ja saatma atribuutikat marsile, siis 2km on ju iseenesest täiesti ületamatu. Selle läbimiseks tuleb osta vähemalt 10 uut bussi ja piletihind kallineb meeletult.
Samas ei tulnud muidugi keegi sellepeale, et kuidas oleks kui 25km/h asemel sõidaks 55km/h? Ilmselt saavad osad liinid olema juba nö asulavälised, kus kannataks ka 90 -nega sõita. Aga jah poleks arvanudki, et Tartu linnajuhtidele see 2km nii ületamatu probleem on!

No comments: